Mindenki kacsalábon forgó palotáról álmodozik, mielőtt belefogna álmai házának megépítésébe. Egy kis utána olvasás után azonban gyorsan kiderül, hogy az építkezés menete nem is olyan egyszerű feladvány: még az alapozás előtt megannyi fontos döntést kell meghozni, melyek nélkül nem lehet elkezdeni a munkálatokat. Cikkünkben összefoglaljuk a házépítés során felmerülő legfontosabb kérdéseket és tippeket adunk, hogy neked is könnyebb legyen a hosszú hónapokig tartó folyamatot átvészelni.

Építkezés menete lépésekben

1. lépés: hol szeretnél lakni?

Ha nem örököltél telket és szabadon eldöntheted, hogy a meglévő forrásaidból hol vásárolsz építési területet – tanyán, faluban vagy városban – akkor jó hírünk van: kiválaszthatod, milyen talajon szeretnéd megépíteni a családi házadat, ami több évtizeden keresztül fog színteret nyújtani az életed legfontosabb pillanataihoz. A talajnak magas teherhordó képességgel kell rendelkeznie: a nem megfelelő minőségű bázis növeli az építkezés idejét és költségeit.

Egy egyszerű példa: igen kecsegtető hegyoldalon, vagy tóparton lakni, de a sajátos természeti adottságok akár megduplázhatják az alapozás anyagi vonzatait. Emellett érdemes fontolóra venni a közműellátottság mértékét és az infrastruktúrát is, mielőtt tervezőt keresnénk a feladatra.

Már a telek vásárlása előtt is érdemes szakemberrel konzultálni. Gyakran már a talaj felmérésekor szükség van geológus (talajszakértő) segítségére például. Az is előnyt jelenthet, ha az építésztervező és a kivitelező is kiveszi a részét a kezdeti feladatokból. Ha a legfontosabb szakemberek összevetik tudásukat a te elképzeléseddel, akkor nem húzódik el a felkészülési szakasz és sokkal kisebb a hibázás lehetősége is.

2. lépés: koncepció és tervezés

A következő lépcsőfok egy hosszadalmas egyeztetés a tervezővel, aki papíron fogja megvalósítani az általunk elképzelt otthon modelljét. Melyek a legfontosabb pontok az épület műszaki adottságait tekintve?

  1. A ház mérete: az igényeknek megfelelő optimális alapterület kiszámítása közös feladat. Egy kis épület nem fog elegendő teret nyújtani, azonban a túl nagy ház jelentős fenntartási költségekkel járhat. A tervező segít a helyes megoldás kigondolásában.
  2. A ház szerkezete: a fal és a tető típusa, az energiatakarékossági szempontok, a hőszigetelés, nyílászárás, fűtés és szellőztetés megtervezése tartozik ebbe a szekcióba.
  3. A belső terek kialakítása: az alapterület felosztása is fontos szempont a háztervezés során. A helyiségek száma, elrendezése is lényege. Ilyenkor kell eldönteni, hogy szeretnénk-e pincét, melléképületeket, balkont vagy erkélyt az épületre.
házépítés menete tervezéstől megvalósításig

A házépítés menete a tervezéssel kezdődik

A tervezés végén érdemes a kivitelezővel is átbeszélni a koncepciót, hisz nem minden olyan egyszerű a valóságban, mint a tervezőasztalon.

Ezután ki kell választani a műszaki vezetőt, a felelős ellenőrt az építkezéshez. Végül pedig a dokumentációt kell összeállítani: az építési engedélyi terv, a kivitelezői terv, a telekrendezés és a költségvetés nélkül nem indulhat meg a munka. Az engedélyeztetési eljárás végéig egy kapavágást se érdemes elvégezni, hisz gyakran a tervek módosítására kötelezik az építkezőket

3. lépés: elkezdődik az építkezés

Az építkezés logisztikája a következőképp alakul:

  • Az eszközök, gépek, alapanyagok beszerzése az első feladat.
  • Ezután a területrendezés és az alapozási munkák következnek.
  • Az alapozás után a kőműves szakemberek lerakják “az első sor téglát”.
  • A falak felhúzása után a belső válaszfalak kialakítása következik a tervek alapján.
  • Következő lépésként a födém és az áthidalók (nyílászárók esetében a terhelést hivatott ellátni) megépítése következik.
  • Végül pedig a tetőszerkezet megépítésével zárul a szerkezetkész ház kivitelezése.
építkezés menete lépésekben

Építkezés menete: a tervek elkészítése és a dokumentáció után kezdődik a munka

4. lépés: a kulcsrakész ház

A legtöbb esetben ugyanaz a csapat valósítja meg a belsőépítészeti ötleteinket is és közvetlenül a szerkezetkész állapot után következik a kulcsrakész kivitelezés is. Azonban előfordul, hogy a két munkafázis időben eltér, például pénzügyi korlátok vagy szezonális leállás miatt. Ilyen esetekben gyakran a kivitelező csapat is lecserélésre kerül, hisz minden kivitelezőnek más a szakmai profilja: vannak akik a szerkezetkész építkezések szakértői, mások inkább a belső kialakításra specializálódnak.

A nyílászárók beépítése, a fűtés- és a vízrendszer kiépítése, a burkolás, a szerelvények felszerelése mind a kulcsrakész kivitelezés részét képezi, de ekkor már nagyon közel a hőn áhított házavató. Az épület energetikai tanúsítása és az átvételi jegyzék kiállítása után mondható, hogy elkészült a ház.

Az építkezés menete természetesen tartogathat olyan meglepetéseket, melyekre nem vagyunk előre felkészülve. Egy olyan apróság, mint az alapanyagok összekeverése is hátráltathatja a munkát. Számodra is fárasztó folyamatnak ígérkezik egy házépítés: rengeteg nem várt döntést kell majd meghozni és napi szinten kell az építésvezetővel kapcsolatot tartani. De végső soron egy új, energiatakarékos és modern épület születik meg, ami kizárólag a Te ízlésed szerint épült és hosszú távon szolgálja családod kényelmét. A házépítés egy kihívásokkal teli elhatározás, de amint beülsz egy fárasztó munkanap után a tévé elé, biztosan azt fogod mondani, hogy megérte a fáradtság.

Hasznosnak találtad a házépítés menetéről szóló írásunkat? Akkor olvasd el, hogy hogyan válassz kivitelezőt családi házépítésnél vagy lakásfelújításnál!